Kuarters Putrajaya: alkisahnya

Dari luahan hati forumer sebuah forum

tahun ni genap sepuluh tahun aku tinggal di Putrajaya,Alhamdulillah krn aku antara org yg terawal tinggal kt putrajaya,aku dapat kuarters.
10 tahun lepas,aku hny sewa bilik single x berkongsi dgn hrg rm125 sebulan,bila keje dah stabil,aku apply kuarters dan dpt,mungkin time tu tak ramai pnduduk lgi kt putrajaya. so senang la dpt.zmn2 tu rumah sewa kt putra harmoni(flat hijau) dan putra damai, bwh rm600 pun bole dpt kalau pandai nego,namun skrg tahun 2015, nk cari rumah bwh rm900 sngt2 susah,bilik sewa single room berkongsi pun harga antara rm250 - 500 bergantung kpd apa yg ada dlm rumah tu.

Puncanya?
Tak salah kalau aku cakap BPH pny undang2 dan penguatkuasaan undang2 lemah,BPH gagal cari sistem yg lebih sesuai untuk tangani masalah ni.Ramai yg tau Putrajaya banyak kuarters dari rumah sewa, so bila org susah nak dapt kuarters, rumah sewa akan naik harga. Sblm aku teruskan esei aku ni,aku nak share beberapa kes dgn BPH yg kes2 ni adalah kes yg melibatkan orang2 yg aku kenal.

Kes A: kawan aku,keje cikgu di bangi,isteri keje nurse di Putrajaya,anak nak masuk 4 orang,dia sndiri apply kuarters ditolak atas alasan BERTUGAS DI LUAR PUTRAJAYA,then dia apply guna nama isteri dia yang bertugas di putrajaya,pun x dpt,2 kali hantar rayuan dah,senyappp....

Kes B: adik ni anak tunggal, org pantai timur,ada mak sorg kt kampung,nk bwk mak duduk sini,rumah2 sewa mahal melampau,tak mampu dgn level gaji gred 17,apply kuarters pun tak dapat2 katanya satu,sebab belum kahwin,kedua sebab bertugas luar putrajaya dan jabatan dia xde sediakan kuarters,kuarters terdekat kat putrajaya,hantar rayuan,senyappp... org kta kna selalu follow up,dah follow up pon senyap jgk...dia nk mnta balik bertugas kt kampung,queue terlalu panjang... tempoh menunggu terlalu lama.. skrg mak dia sakit, kena strok separuh badan,mujur ada sepupu tlg jg kt kampung...dah bagitau semua masalah dlm rayuan, BPH SENYAPPPP...

Kes C: Kawan lama aku,Alhamdulillah dpt keje gomen wlpun gred n1 pun jadilah,tp tuhan nak uji dia,dpt sorg anak kelainan upaya,wife trpksa berenti keje nk jg anak,tp buat biz part time jual kuih ltak kt petronas.member aku lak kdg2 terpksa keje guard,klu penat berenti sebulan dua,baru keje balik,terpksa,pon apply kuaters,brp kali update dah,tak dpt2 sampai ke la ni...

tu antara2 kes yg aku tau la,yg aku tak tau mmg bnyk lagi rasanya... sebabnya,mmg ramai yg ckp sebab kuarters putrajaya banyak yg penoh.. tp kuarters kt rumah aku,aku perati, ada 4 unit kosong lama dah,tak dak sapa2 masuk,nk kata tgu renovate.. dekat setahun dah aku tgk kosong,reserve untuk hantu ke apa tak tau.

sesaper yg duk kuarters putrajaya mcm aku,mungkin akan perasan,banyak keta2 mewah dipark kat parking2 kuarters putrajaya untuk gred2 rendah,bukan sikit dan bukan calang2 kete,satu rumah kuarters kdg2 ada sampai 2-3 bijik keta.Dari alphard, camry, wish, crv, SUV,pickup trak mewah. Heran gak aku, aku ni laki bini keje,duk kuarters pon mampu pakai waja dgn yamaha lc sebijik je,bini aku gi keje pkai kete,aku naik motor je,so heran gak bila ramai mampu pakai keta mewah sampai 2-3 bijik, kalau dah mampu pakai keta mewah,knp tak beli rumah,keluar dari kuarters dan bagi pada mereka2 yg lebih memerlukan... aku sendiri InshaAllah,tahun dpn akan kluar kuarters bila rumah yg aku beli dah siap...

ada jugak yg dah beli rumah,tp dgn bangganya dan bergayanya tinggal di kuarters sbb sewa kuarters murah,rumah yg dibeli bagi sewa mahal2,mana tak idup mewah,yg betul2 memerlukan kuarters,merana untuk survive.

kuarters jadi mcm harta sendiri,siap boleh perturunkan kt anak2 atau org2 lain yg dikenali,tuan punya kuarters dah beli rumah,tp tak pindah keluar,bg sewa kat org lain,kira org lain byr kat dia,ada gk yg buat bilik sewa.. sewa yg dikenakan mahal melampau,aduan dibuat kat BPH langsung tak de tindakan... sekadar reply emel untuk makluman shj.

yg downgred jgn ceritalah,keje gred 32,gred 48,takkan tak mampu beli rumah lepas 5-6 tahun duk kuarters,aku ni kje cikai2 pun mampu ada rumah sendiri wlpun lebih 10 tahun struggle.

kalau BPH kenakan syarat,mana2 penjawat awam yg dah memiliki rumah sendiri brdekatan dgn tempat kerja tidak layak atau perlu keluar dari kuarters,mungkin dpt tangani sedikit masalah ni. boleh jugk letakkan limit untuk duduk di kuarters, contohnya 5 tahun,kalau nk extend buat rayuan, itu antara idea yg aku dgr dari gomen staf lain yg bermasalah memohon kuarters. Keperluan kritikal perlu diutamakan dulu,ni semua nak ikut queue kecuali la kenal org dalam yg pangkat besar,mmg sng.Tolak tepi la undang2 buduh yg kata kalau bertugas di luar putrajaya tak layak memohon,habis kalau kuarters terdekat hanya di putrajaya,takkan tak layak memohon.

kesan dari tak de sistem yg sesuai dlm masalah kuarters BPH ni tak lain tak bukan, rumah2/bilik2 sewa jadi mahal,sbb semua orang tau,nak dapat kuarters sangat susah.mula2 penyakit rumah/bilik sewa mahal ni dlm putrajya je,lma2 berjangkit ke kws2 berdekatan,masing2 nk ambik peluang atas masalah sukar mendapat kuarters di putrajaya.


:-
tahun 2007 BPH siap buka kaunter daftar kuarters kat pasar malam 2 kali seminggu, haram ramai yg tak mau kuarters, sbb kata tempat sunyi , tak happening.Seram. Bas Susah dpt. skrg apa sudah jadi .

Q nk dapat kuarters di Putrajaya sahaja skrg dh cecah 16000 permohonan tidak termasuk KL,PJ,KLIA,Johor dan Labuan.

BPH bukan setakat jaga kuarters saja, selain tu, tanah2 kerajaan, premis pejabat kerajaan seluruh malaysia, rumah peranginan dan penginapan. staff ada 350 je..

:-
Antara sebab masalah ni..
- pegawai dgn penolong pegawai downgrade apply kuarters apartment.. Apartment kan utk gred 17 ke bwh.. Klo da pegawai yg gaji lg tinggi dr dr gred 17 pn apply apartment, kesian lah kt gred 17 yg gaji lg kecik.. Sape yg lg memerlukan kuarters? Pegawai yg gaji ribu2 or gred 1-17 yg gaji ratus2?

- buat masa skrg, xde pembinaan kuarters baru.. So yg que ramai2 tu, akan dpt masuk klo ade penghuni kuarters yang keluar..

- Ku Nan punye kepala, byk tanah kosong kt putrajaya ni dinaikkan perumahan baru.. Tp sume utk jual, harga paling rendah apartment 400k.. Mampu ke gred17 nk beli?? Kan lagi baik tapak tu dijadikan kuarters.. Dekat presint 15 dgn diplomatik, tu contoh projek sp setia jual rumah.. Kan lagi elok klo kerajaan bangunkan kuarters kt situ.. Maybe sbb klo buat perumahan, lg untung kot..
dari awal thread aku follow statmen ni paling bernas,yg gaji kecik terjaga yg gaji besar kena kuar belanja SIKIT utk beli rumah apa salahnya kalau dah mampu

30 comments:

  1. memang saya setuju sgt pasal kereta mewah yg berderet dkt kuarters tu.1 rumah 3-4 biji kereta pun ye.pastu keta moto buruk dah xboleh gerak pun masih dlm parking.dengan tak reti jaga kebersihan lif buat mcm duduk kat flat DBKL

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg keta byk tu sbb dah berkeluarga beranak pinak.... keta bini keta anak keta adik keta bapak dia lagi....

      Delete
  2. sya dah 14 tahun duk kuaters lebih lama dri tuan rumah ni .....sya dapat duduk kat blok yg hanya seinci jek dari pejabat(10minit) kalo nk dikatakan betul memang betul lah orang duk kuaters kat tmpt sya ni ramai yg dah beli rumah tapi rumah yg dibeli deorang sewakan ....BPH langsung tak dapat nak kesan, yg keta besar kedabak jangan citerlah....sekali org pandang blok sya ini paling mewah .....sejujurnya sya cakap sya memang geram dgn BPH sbab banyak kereta terbiar bertahun2 liat/takut sangat nk bertindak ...parking memang tak ada langsung malah yg ada pun dah berlapis2....lepas tu nak cat bangunan kuaters pun macam susah betul nak buang duit .....dengan dinding lift yg terlalu kotor kalah org PPRT .....dan satu hal mana2 org dah keluar tu isi lah cepat sikit bagi peluang org lain duduk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hasmania Abas ni dah 14 tahun duk kuarters? Calon untuk diusir segera. Bagi peluang kakitangan kerajaan yang baru start kerja di Putrajaya.

      Delete
    2. betol tu HASmania Abas...keluar lah segera dr kuarters tu kalau anda org yg prihatin....14tahun darab rm100-150 setahun naik gaji dh byk tu kot......

      Delete
    3. 14 tahun nak diusir???
      org yg dah lama penceh pun BPH ambil masa nak usir...
      org yg dah kena buang gomen pun BPH sukar nak usir inikan pulak yg dah duduk lama....
      rasanya kalau BPH buat undang2 utk tempoh tertentu mesti kacau pentadbiran kerajaan sbb ramai yg kena keluar nk cari kediaman lain....

      BPH dah pernah bermesyuarat mengenai tempoh menduduki kuarters dan tidak mendapat persetujuan...

      jika tempoh itu dilaksanakan bayangkan berapa ramai kakitangan kerajaan yg menduduki kuarters melebihi 10 tahun.....
      sangat ramai yg perlu keluar dan berapa ramai yg bawah 10 tahun.....
      semua tu dah dikaji pihak BPH .....
      kuarters hanya kemudahan bukan hak.... siapa cepat dia dapat dan perlu tunggu giliran......
      ramai dah yg menyesal x pohon kuarters awal2 dah nk kawin baru pohon mmg la lambt....

      Delete
    4. utk orang yg nickname Hock Seng dan Nor Shahida, perjanjian menduduki kuaters bukan terletak pada berapa jumlah tahun kamu duduk dalam bangunan kuanters tersebut .....ini adalah perjanjian seseorang yg bekerja tak tentu masa balik lewat kerja hujung minggu adalah diutamakan .....tidak ada undang2 nak halau orang keluar disebabkan dah lama duduk TETAPI YG WAJIB KELUAR IALAH ORANG YG DAH BELI RUMAH DI KAWASAN ITU TETAPI DUDUK KUATERS ....... telalu ramai yg dah beli rumah tetapi masih duduk kuaters....please lah korang tolong paham mana yg stress sangat tu.....hulurkan kemarahan korang tu pada pengurusan kuaters iaitu BPH ....BPH tidak ada sistem nak tahu siapa orang tersebut...tolong lah wahai pembaca jangan terlalu emosi hal kuaters ini. Jangan memaki hamun orang dan tolong kawal perasaan awak tu ....

      Delete
  3. Alahai eksen sgt kt tempat kuaters aku duduk ni pon sama..keta mewah2 lepas tu kekdg 1 fmly ade 2 3 keta semak buat parking mcm dia punya

    ReplyDelete
  4. huhuhu...standard lah tu. beli rumah pstuh sewakan. ko tetap duk kuarters jugak. padahal umah yg ko beli tuh, lebih kurang 30km je dari putrajaya. malah ada yg lagi dekat. tpi sbb nak jimat & nak tmbh duit, buat ler mcm tu.

    ReplyDelete
  5. saya pon sangat memerlukan kuarters sbb nk bawa anak tggal bersama..
    paling sedih ade yg offer sewakan bilik, dengan harga sebuah kuarters sedangkan owner duk rumah sendiri. menyedihkan betol!

    ReplyDelete
  6. Logik akal, jumlah permohonan kuarters melebihi bilangan kuarters yang ada, so akan wujudla kisah-kisah macam ni. Tak perlulah nak jadi hero salahkan JPM, salahkan BPH, salahkan kakitangan gred tinggi bagai. Sedarla sikit, korang bayar kuarters murah tapi demand macam duduk kondo. Try sewa kondo kat KL skali, tgk boleh hidup ke tak. Kerajaan / BPH berhabis RM80 juta setahun untuk penyelenggaraan kuarters, terima kasihla sikit. Kalau dah senarai permohonan cakap kena beratur, so beraturla jela. Kalau merayu tak dapat, nak buat macamana? Takde duit? Berniagala, cari pendapatan lebih. Jual nasi lemak anak dara pun boleh dapat RM4000 sebulan. Kalau malas, xdela duit tambah. Ada masa, belajar part time, apply keje lain yang gaji lebih tinggi. Jangan nak harapkan tongkat memanjang. Nak seribu daya, taknak seribu dalih.
    #penulisnipoyo

    ReplyDelete
    Replies
    1. kasar nye ayt ko....hamboi3....sedap nye mulutt...

      Delete
    2. kasar nye ayt ko....hamboi3....sedap nye mulutt...

      Delete
    3. ada benar jugak hock seng.... kenalah ikut Q....
      kalau dulu org xnk duk kuarters sampai berhantu kuarters tu tapi skrg dah berebut2 sebabnya pemindahan jabatan kerajaan di putrajaya...
      saya dapat kerja baru sebulan dah boleh duduk kuarters sebab zaman saya xramai lagi yg mahu duduk kuartrs....
      kena byk bersabarlah dulu di KL x cukup kuarters boleh je sewa rumah tapi kenapa di putrajaya x boleh....

      atau boleh minta bertukar ditempat lain dengan kos sewa lebih murah....

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. BPH tolong buat undang2 baru....jadikan kuaters tu tempat yg betol2 menjadi kemudahan kepada org yg memerlukan...NAWAITU nk tlg org tu biar betol2 laaaaaĆ .....wat undang2 baru...lps 10thun duduk terus tamat kn kontrak.wat kontrak nung......dan kepada si polan tu..xsemua org mcm ko yg mampu buat 2-3kje berniaga dlm 1 mase...org xsame dgn ko...mane la tau kesihatan org tu xmengizinkan die berniaga nasik lemak dn jual kuih....ade ank oku lg...kesian

    ReplyDelete
  9. BPH tolong buat undang2 baru....jadikan kuaters tu tempat yg betol2 menjadi kemudahan kepada org yg memerlukan...NAWAITU nk tlg org tu biar betol2 laaaaaĆ .....wat undang2 baru...lps 10thun duduk terus tamat kn kontrak.wat kontrak nung......dan kepada si polan tu..xsemua org mcm ko yg mampu buat 2-3kje berniaga dlm 1 mase...org xsame dgn ko...mane la tau kesihatan org tu xmengizinkan die berniaga nasik lemak dn jual kuih....ade ank oku lg...kesian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shahida, org malas dan org yg sentiasa harapkan bantuan kerajaan, mmgla sentiasa memberi alasan mcm ni.

      Delete
  10. pasal kuaters bph ni xpernah habis.. kadang2 makan hati bila buat rayuan tp kena tolak.. sistem always down.. area rumah kwn2 bnyak je kosong.. bla tnya knp rumah byk kosong alasan bph xda dana nk repair rumah kosong.. lagi satu bph kena peka.. rerajin la pantau byk kuaters diberikan sewa sehingga cecah 1k sbb sy sndri prnah nmpk iklan di mudah.. terlampau ramai bagi sewa ambik untung tepi.. kesian la pada yg bpendapatan rendah.. kadar sewa rumah sekarang cecah 1k keatas.. sewa bilik pon apa kurangnya.. dengan kos saea hidup makin tinggi.. moga bph bsikap telus dan adil.. seandainya bph bsikap telus dan adil pasti xkn ada aduan diterima.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xde dana nak repair? Agak2la nak bohong bro. Pi semak betul2 sebelum main belasah sembang je.

      Delete
  11. sy baru dpt rumah.. selepas 4 tahun apply.. alhamdulillah.. skrg bila masuk.. ramai penghuni lama bising pasal parking.. nak tanya lot parking di kuarters kerajaan ada pekeliling ke mengatakan lot parking tu adalah hak penghuni blok tu? just nak dpt info.. sbb dah search tp x jmpe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sape cpt dia dpt.... kalau kuarters lama lot parking x byk... tp kalau yg baru lot paking akan lebih banyak dari unit kediaman.... tu pun masih x cukup sbb kebanyakan penghuni setiap unit miliki lebih dari 1 kereta....
      kalau nak cukup paking kena buat tiap unit kuarters kena ada 4 parking

      Delete
  12. Suami sy kene pindah putrajaya ulang alik semban-putrajaya..hari2..kdg2 xbalik..balik lewat..ulg alik naik moto..harap dpt la kuates kat sane secepat mgkin..rumah utk dia transit ke sbb rumah kat semban dah beli n syg nak bg sewa kat org..

    ReplyDelete
  13. Senang jer.Yang dah ada rumah.keluarlah,Bagi yang memerlukan. Amal Jariah tu. InshaAllah. Yang masih tak dapat tu.jangan dengki.Allah maha adil. baru kena ujian sedikit dah tak tahan. Kalau kita buat perkara ni semua, InshaAllah akan ada rezeki tu, kadang kadang rezeki yang tak disangka disebabkan perbuatan yang dahulu. ingat amalkan pemikiran, perlakuan Islam bukan pemikiran Melayu,India atau Cina.Allah maha Adil.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Kalo nak tau, kuarters kosong berlambak kt putrajaya tu.BPH yang xtawarkan kat pemohon..buat keje lambat.tu je

    ReplyDelete
  16. dh byk kuarters yg aku tgk lebih setahun kosong tapi tak terisi. yg kawan aku keluar pun, dekat setahun baru ade pembaikan utk penghuni baru masuk. aku yg tau mane2 unit kosng lama ni buat la permohonan nak masuk walaupun tak di-repair lagi, pun ditolak. katanya kena beratur. dah tu korang buat kuarters tu pekasam apehal pulak. bph mmg lambat isi semula kuarters. tak paham aku apa masalah. padahal tempaoh sebulan lepas keluar tu dah boleh bagi penghuni baru masuk dah pun. apa yang ambik masa lama sangat.

    ReplyDelete
  17. Nama Pegawai : Mohd Hafiz Bin Zakariah
    Bertugas : Institut Latihan Perindustrian,
    Jalan Kucai Lama,
    58200 Kuala Lumpur.
    No. Pengenalan : 820711-14-6289
    No. Daftar : 2012087642(19/5/2012)
    Permohonan : Kuarters Kelas G
    Status No.Giliran : 2224

    As slm ...mengenai Kuarter ni rasanye x akan habis...kadang2 x paham. Sekarang dh 2018 masih dgn masaalah utk Mdpt kuarters. Menunggu dari 2012 hingga sekarang....yg muskil....yg dh menduduki kuarter di Putra Jaya di tawarkan Kuarters baru....
    so yg menunggu status giliran yg 2224 ni agak2 bila dapat ??? kalau asyik menawarkan kuarter pada yg dh menduduki kuarters.Semuga pihak BPH tolonglah perihatin pegawai2 yg betoi2 memerlukan kuarters kerana sewa rumah sekarang terlalu tinggi dgn pendapatan yg x seberapa.
    sebagai ibu yg menpunyai anak yg masih menunggu kuarters... sedih dgn kedudukan kewangan anak dgn sewaan rumah yg mahal dan menpunyai isteri yg x bekerja dan mempuyai 2 anak.
    kerjasama dan keperihatinan pihak BPH (bahagian Kuarters) di harap mendapat perhatian dan persoalan ni tidak terhenti di sini saja.
    Di harap mendapat pejelasan dan jawaapan yg mengembirakan.Sekian terima kasih.

    Rintihan Ibu juga Kakitangan Kerajaan yg akan bersara 2019

    ReplyDelete
  18. Xde ke menteri2 yg bce blogger ni, tlg la bce..

    ReplyDelete
  19. ehem. ehem... mokcik nak mencelah sikit ye hanak2.. pasla kuarters kosong kat putrajaya, memang berlambak. sebabnya bph tak de duit nak repair. kuarters kosong kalau nk bg pegawai baru masuk syaratnya kena repair dulu, cat baru, apa2 yg patut la.baru2 ni makcik borak2 dgn pegawai bph sendiri, katanya x cukup duit. ramai yg mintak nak repair sendiri tp x boleh sebab diorang ada spec sendiri. dibuatnye pegawai repair tak ikut panduan dh 1 hal nak betulkan balik, peh tu diorang diorang ada kontrak dgn contractor, x boleh suka2 hati pakai contractor lain walaupun lagi murah sebab semua tu ada perjanjian.mana2 yg x teruk rosak bph repair dulu sikit2 ikut bajet yg ada. pasal keta mewah, keta smpai 3-4 bj tu memang silap bph la penugatkuasaan lemah. tapi kt kuarters makcik kalau ada yg repot keta tersadai lama laju je diorang buat keje.

    sekian, kalau makcik lalu lagi sini makcik drop komen ye. nak balik dah ni nak bagi hanak2 kat rumah makan luch. babai olss..

    ReplyDelete