Penipuan rm30k di facebook.

Cerita ni diambil dari sebuah forum,harap dengan cerita ni kita ambil iktibar.







Assalamualaikum semua, aku sekarang tengah blurrr pasal dari pagi aku sibuk dengan hal peribadi sampai laa pukul 10 malam aku free dan berjumpa dengan kawan aku ni.

sebab kawan aku ni dari malam semalam call sms aku ajak jumpa nak sembang. tapi aku buat tak peduli pasal dah lewat malam. selalunya dia tak macam tu.

Trafik Jam Paling Dahsyat Di Dunia

Aku tahu kebanyakan  malas nk Baca Cerita Yang Panjang jd disini aku letakan Ringkasan Cerita...
 Jam Plg truk & lama blom pernah dceritakan,yg diceritakan d hnyalah Jam Kedua Plg Teruk Di Perancis(panjang tp xlama)...
 Sejarah Lagenda 5 Trafik Jam plg truk didunia,Tp, fokus utama adlh pd yg plg truk blaku di atas muka bumi jauh mendahului yg lain.


1)-Trafik Jam Paling Teruk & lama Di Dunia

Trafik Jam ni berlaku di China pd 14/08/2010 melibatkan Highway 110(G110),iaitu laluan Rentas Tibet Beijing dan Susur ke laluan ke Monggolia,Kesesakan berlaku sejauh 90 km






Budak lelaki dicungkil mata dalam serangan kejam


Suatu ketika dahulu perkara seperti ini pernah terjadi dimalaysia,kanak2 pada tahun 90 digembar gemburkan dengan penjahat yang suke korek mata kanak kanak,ianya memang terjadi dizaman ini dinegara china.

Pelik nama tempat ni


Ustaz apakah ini?



Mendalam maksudnye kan,sebenarnye pihak kafir kalau boleh nak semua umat islam jadi seperti ustaz seperti ini,hanya taan dan tak melawan.bila melawan dianggap pengganas.
Mungkin zaman sekarang ini maksud pengganas tu dah bertukar  erti  yg bermaksud pejuang.

Kepala tersepit pagar

video

hahaha. kesian gila member dia tu. macam mana kepala boleh duk kat situ tak tau laa.

takdak keja budak2 ni. buat cover tu yang lawak !

Stacy memeluk islam



Allahuakbar, sudah Islam Stacy, kini namanya Nur Aisyah Rabiah, sebagai insan ke-216 memeluk Islam sepanjang misi dakwah ini.

Sebab bekalan elektrik takde

Kalau tiba2 bekalan elektrik terputus, cuba gi tgk kat distribution box(DB)




byk kes ia trip di situ samada pd main switch @ RCCB/ELCB




antara sbb trip di situ disebabkan short kat plat, biasanya semasa guna heater. ia juga blh trip sbb perlatan yg digunakan telah rosak. jd sblm on semula main switch @RCCB/ELCB pastikan plat tersebut tlh dicabut dr soket

Postpaid dan Prepaid




Ramai diantara kita tertanya tanya antara prepaid dan postpaid yang manakah lebih berbaloi.

Gerhana zuhrah


Nampak macam otak orang yang hisap dadah tetapi ini sebenarnya adalah gerhana matahari yang jarang berlaku dari bulan jun lepas dimana zuhrah berada antara matahari dan bumi.
Zuhrah kelihatan bulan sabit yang nipis bila sempurna sejajar dengan matahari bila ianya dilihat dari bulan.

Ia mewujudkan gerhana anulus Venus dengan cincin api. Solar Dynamics Observatory pengimejan Matahari dalam tiga warna cahaya UV, menghasilkan data untuk imej ini. Seterusnya Venus gerhana matahari akan berlaku pada 2117, jadi anda akan mempunyai masa untuk menikmati gambar ini untuk seketika .

TPPA akan burukkan ekonomi negara, kata Dr Mahathir

Tun Dr Mahathir Mohamad menegaskan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) sekiranya diteruskan bakal memberi kesan buruk kepada ekonomi negara, terutama daripada segi eksport dan import negara yang boleh menyebabkan negara mengalami defisit lebih teruk.

Zarina Anjoulie Lavocah bengang bila kena kutuk






Aktres kontroversi, Zarina Anjoulie Lavocah, yang mendedahkan hampir separuh buah dadanya di majalah FHM Indonesia baru-baru ini tampil mempertahankan tindakannya itu dari kritikan-kritikan peminat industri hiburan tanahair di laman Twitter miliknya.

Almy Nadia Mahu Cuba Nasib Jadi Pelawak

Lawa dia ni tapi aku suke perangai dia yg gila2 tp lawak plus lawa.
Memula lakonan dia dalam dunia baru pegang watak yg seorg yg gedik dan menyakitkan hati,kali ni watak yg selalu dia bawak jadi sebaliknye.

Lamaran yang tak menjadi

Malunye kalo jadi mcm ni,mungkin mamat ni perasan jerk selama ni hahaha


video

Grafik kiraan mudah susur galur nenek moyang kita

Do the math..kita semua bersaudara

Dulu kita tak tau kenapa saddam bunuh rakyat dia.

Dulu kita tak faham kenapa saddam hussien banyak bunuh rakyat iraq???????

Kenapa??

Rupanya mereka adalah syiah..Kita salah faham dengan saddam hussein kerana media putar belit dengan tunjuk jari yahudi israel dan amerika

Masa tu kita hanya ada TV dan surat khabar sahaja..

saddam sudah tahu bahayanya syiah dan beliau sudah nampak ancamannya maka beliau ambik tindakan menghapuskan etnik syiah yang makin ramai imigrasi dari iran. 

Betepatan dengan Hadis nabi yang diriwayatkan dari Saidina Ali

"Nabi kata kalau jumpa golongan Rafidhah ini, maka bunuhlah meraka"

Iraq diperangi kerana Saddam diktator yang dizalimi...

bersambung.....

Gabungan suara dari Kamil

video

x silap aku dia ni dari sinaran pasport kegemilangan dulu

Lelaki hodoh couple dengan wanita cantik



Asyik menari sampai tertembak kwan sendiri



Pak arab menari smpai terbunuh kwan sendiri.
lihat  pada saat ke 00.9




Ni yg bahaya bagi awek pegang 'senjata'

Sedap jek die menembak.hampir nak tertembak pakwe die.. trkejut beruk kawan tu..


kalau waktu latihan menembak, acu kt org mmang kene maki hamun lah....huhu

Kesian perempuan trsangkut kat selut

Kesian perempuan trsangkut kat selut sampai bomba kena selamatkan




teknik kalau xnak tenggelam dlm lumpur, baring atas lumpur dan cuba guling2 keluar..., jgn cuba berdiri.

Kaitan Tempoh Pinjaman Kereta, PL dan kelangsungan Proton


Atas desakan pembangkang dan desakan rakyat sendiri supaya menurunkan harga kereta krn didapati mahal berbanding dengan pasaran di luar negara, nak tak nak KERAjaan malaysia tpaksa mengikut kemahuan rakyat dgn menurunkan harga kereta scr bperingkat.. namun..

Super Hero dah banyak berubah.

Sejak dunia makin maju dengan teknologi dan fesyen watak super hero pun tak terlepas dari mengikuti arus trends terkini.

Superman







Trend bergambar yang bodoh di jepun,Climbing into Things


Masuk kedalam sesuatu.Konon cool la  walaupun trend ni merebak diseluruh jepun tapi nampak mcm suatu kebodohan yg nyata.tapi mereka kata inilah kesenian dalam penggambaran

Trend ni bermula bila seorg pekerja restoran telah mengambil gambarnye didalam peti sejuk,cool?? bukan koll tapi sejukk.

Sosej atau kaki??




Hisap payudaya buat isteri klimaks


1. Memula, cium bahagian luar payudaranya. Pastikan bibir anda telah lembap waktu melakukannya.

2. Cium payudaranya sambil perlahan mengarahkan bibir sehampir mungkin ke puting.

Hembuskan nafas anda tepat di atas puting, agar dia dapat merasakan kehangatan nafas anda.

Adakah wanita suka zakar besar?



Adakah anda dan isteri merasa puas dalam hubungan seks? Dalam satu kajian sebanyak 67% wanita yang ditemubual tidak gembira dengan saiz zakar suami mereka. Jadi siapa kata wanita tidak ambil berat tentang saiz zakar pasangan?

Jika anda hendak menambah kenikmatan dalam hubungan seks, ini adalah tips yang perlu anda tahu: besar & panjangkan zakar anda!

Garpu dalam kemaluan

Canberra: Banyak cara untuk anda menikmati keseronokan seksual. Tetapi memasukkan garpu ke dalam kemaluan bukan satu daripadanya.

Doktor di Canberra, Australia baru-baru ini berjaya mengeluarkan garpu besi sepanjang 10 sentimeter dari kemaluan seorang lelaki yang memasukkan benda asing itu, kononnya untuk menikmati cara baru keseronokan seks Lelaki berusia 70 tahun itu mengunjungi jabatan kecemasan Hospital Canberra mengadu kemaluannya berdarah.

Dia mengaku memasukkan garpu itu ke dalam uretranya. Malangnya, keseronokan yang diimpikan menjadi mimpi ngeri baginya apabila garpu berkenaan tersekat menyebabkan dia mengalami kesakitan melampau. Meskipun begitu, dia mengambil masa hingga 12 jam sebelum membuat keputusan untuk mendapatkan bantuan perubatan.

Menurut laporan dalam keluaran terbaru Jurnal Pembedahan Antarabangsa, garpu itu tersekat begitu teguh di dalam kemaluan mangsa hingga doktor berdepan dengan kesukaran untuk mengesannya.

Perbualan berbaur rasis dalam premis perniagaan di KLCC

SAYA dengan ini ingin melahirkan rasa kesal dengan kebiadapan pekerja jualan (sales person) yang secara terbuka berbincang dan berdebat mengenai topik yang menyentuh sensitiviti kaum di dalam premis perniagaan di KLCC.

Pada pukul lebih kurang 7 malam, 18 Ogos 2013, saya ke premis itu di KLCC, Tingkat 2 di bahagian cenderamata dan pen untuk mencari sesuatu.

Sewaktu saya sedang melihat-lihat barangan yang hendak dibeli, telinga saya tertarik dengan

Kesan Gadget melalui Kajian dan Fakta yang diperolehi ke atas anak-anak.

Kajian Gajet terutama IPAD terhadap anak-anak adalah berdasarkan kajian yang didapati oleh kebanyakan ibu bapa yang menemui doktor tersebut di Hospital PPUM dan kajian yang didapati dari sekolah ke sekolah. Malah seorang doktor Pakar Pediatrik dan Pensyarah Pusat Perkembangan Kanak-kanak Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia yang turut hadir pada seminar tersebut iaitu Dr.Norazlin Kamal Nor juga sangat membenarkan kenyataan tersebut dan menegaskan beliau turut mempunyai perolehan kajian yang sama di hospital HUKM. Amat mengejutkan kesan buruk yang diperolehi amat tinggi berbanding kebaikan.

sukan permotoran kereta kebal pertama

MOSCOW - Rusia memperkenalkan sukan separa tentera baharu, 'tank biathlon', satu pertandingan perlumbaan kereta kebal dan ketepatan bedilan meriam.

Sunway Mentari umpama pekan Pattaya

Petaling Jaya: Kawasan komersial dan kediaman di sekitar Sunway Mentari, di sini, tidak seluas mana tetapi kini umpama ‘neraka’ dunia bagi masyarakat setempat berikutan kewujudan pelbagai premis pelacuran, hiburan dan perjudian selain kekerapan berlaku jenayah.

Lebih membimbangkan, jumlah warga asing yang bekerja dan menetap di situ dikatakan melebihi penduduk tempatan.

Jika satu ketika dulu kawasan itu dipenuhi warga Afrika, kini keadaan bertambah teruk apabila turut menjadi tumpuan pendatang dari Indonesia, Thailand, China, Vietnam dan Filipina hingga terasa seolah-olah berada di luar negara.

Orang Singapore sebenarnya lebih susah dari orang Malaysia



sebenarnya kalau kita 'compare apple to apple' isu kos sara hidup singapore lagi teruk dari Malaysia. Diorang boleh survive hidup kat Singapore sebab ada Johor, Malaysia.
Cuma beza kita yang cam pandang tinggi sebab diorang org singapore walhal hakikatnya

Tinggal di marikh


Selain menerbangkan robot peninjau ke Marikh, sampai ke hari ini belum ada agensi angkasa berani melakukan misi menghantar manusia ke planet merah itu.

Bagaimanapun, seorang bilionare telah membuat kenyataan mengejutkan apabila merancang untuk membina penempatan masa depan di planet Marikh bagi beribu-ribu penjelajah angkasa lepas.

Bilionaire berkenaan,

Victoria jemput anak dari sekolah naik helikopter





ISTERI kepada pemain bola sepak terkenal dunia, David Beckham, Victoria Beckham telah menyewa helikopter semata-mata tidak mahu terlewat menjemput anak lelakinya, Brooklyn pulang dari sekolah.

Perkara itu berlaku di saat dirinya sibuk dengan penggambaran untuk sebuah majalah.

Selain menjemput Brooklyn dari sekolah, Victoria juga perlu menghadiri mesyuarat ibu bapa dan guru di sekolah anaknya.

"Victoria hampir membatalkan sesi fotografi.

"Namun, para pembantunya berjaya mencari jalan penyelesaian supaya dia tidak terlambat ke sekolah dengan menaiki helikopter,”kata Ketua Editor Vogue-Australia, Edwina Mccann.

Selain sibuk dengan urusan peribadi, Victoria juga dikenali sebagai seorang wanita yang mementingkan keluarga dan anak-anak.

Perkara itu diakui Victoria sendiri di mana selepas anak-anaknya tidur barulah dia memulakan kerjanya yang di luar tanggungjawab sebagai ibu. __________________

Taiyuddin Enggan Dilabel Sebagai Pelawak

Pelakon Taiyuddin Bakar enggan dilabel sebagai seorang pelawak meskipun kebanyakan watak yang dijayakannya berunsurkan komedi.

Taiyuddin atau nama sebenarnya, Sallehuddin Abu Bakar, 30, berkata, sebagai pelakon dia mahu mencuba pelbagai watak dan tidak mahu menghadkan kebolehan lakonannya kepada sesuatu genre sahaja.

"Masih banyak watak yang masih belum saya pegang selain daripada komedi dan jika boleh saya mahu memperluaskan kredibiliti saya sebagai pelakon menerusi pelbagai peranan.

"Jika saya hanya menumpukan kepada komedi maka kerjaya lakonan saya tidak akan ke mana-mana dan akan sentiasa berada di tahap sama," katanya.

Bagaimanapun kata Taiyuddin, elemen komedi itu sangat penting dalam sesebuah perwatakan bagi menghidupkan sesuatu perwatakan selain memberi keceriaan kepada peranan tersebut.

Sementara itu, Taiyuddin berkata, dia bersyukur apabila sudah ramai penerbit dan pengarah mula memberikan kepercayaan kepadanya untuk mencuba watak yang lebih berat dalam drama atau filem terbitan mereka.

Jelasnya, peluang yang diberikan akan dilunaskan sebaik mungkin dan sebagai pelakon yang baru bertapak dalam industri dia perlu bekerja keras bagi memastikan namanya kukuh untuk jangka masa panjang.

"Alhamdulillah setakat ini sudah ada penerbit yang melihat potensi saya dan mula menawarkan watak yang bukan berbentuk komedi dan ini adalah peluang saya untuk membuktikan diri kepada mereka dan peminat bahawa saya boleh melakukannya," jelasnya.

Pun begitu kata Taiyuddin, keengganannya itu bukan bererti dia memandang rendah kepada pelakon yang dilabel sebagai pelawak sebaliknya memandang tinggi kepada kebolehan mereka.

"Bukan mudah untuk bagi orang ketawa dan saya sangat memandang tinggi kepada semua pelawak-pelawak yang sentiasa bekerja keras untuk memastikan lawak yang disampaikan dapat membuatkan penonton ketawa.

"Malah saya sendiri belum melihat diri saya berada di tahap untuk membolehkan orang melabel saya sebagai pelawak dan masih banyak perkara perlu dipelajari sebelum layak diberi gelaran tersebut," katanya.

Dalam perkembangan lain, Taiyuddin berkata, dia bakal terlibat dalam sebuah projek filem bersama pelakon Sofi Jikan yang bakal diarahkan oleh seorang pengarah baru.

-bakat dia lebih dari itu sebenarnya sbb tu la dia xnak digelar pelawak semata2

I Love U: Lelaki VS Pompuan....


Sejarah state of syburi



sedikit sejarah untuk dikongsi bersama!
aku terjumpa benda alah ni dalam almari 


rupanya surat beranak bapa aku yg lahir di kodiang, kedah (masih sihat).
  


Syburi (Thai: ไทรบุรี)) adalah nama bagi

Garuda itu bukan omongan kosong..........



Gambarfoto di atas adalah Magnificens Argentavis (ataupun “burung Argentina luar biasa”) adalah burung yang boleh terbang terbesar yang pernah ditemui, lebih besar dalam setiap aspek daripada makhluk yang boleh terbang lain, termasuk Helang besar Haast dari Pleistosen ke Holosen New Zealand.

Burung ini, kadang-kadang disebut Teratorn Giant, adalah spesies yang

Pengalaman lalu jalan kuala lipis-gua musang


Nak cerita pengalaman aku first time lalu jalan kuala lipis ke gua musang malam-malam.
Aku bertolak lepas bukak puasa malam raya.
Lalu mrr2-karak-bentong-raub dulu.jalan tak jem, nasib baik.
Sempat berhenti makan lagi.

Lepas kuala lipis kemudian padang tengku ok lagi.
Start lepas tu....

Nak masuk bukit 7 kena lalu kawasan kampung.
Jam dah pukul 11 malam.
Seram la pulak.Stop kejap pasang cd mengaji.

Lepas kawasan kampung nak masuk bukit 7.
Aku bawak slow jalan depan bersimpang siur.Kena pasang lampu tinggi nak tengok jalan.

Tiba-tiba ada

Ketidakbijaksanaan Rakyat Amerika






Antara soalan yang ditanya:

Negara yang bermula dengan huruf U
Sudah ada berapa Perang Dunia
Agama rasmi Israel
Agama sami Buddha
Siapa menang Perang Vietnam
Siapa Fidel Castro
Siapa Kofi Annan
Matawang UK
Segitiga ada berapa sisi
KFC berasal dari negeri mana
Apakah masjid
Apakah kerosakan sampingan

dan banyak soalan lain...

Lelaki Australia itu kemudian menyamar menjadi John Howard...

-----

Ada video lain orang menyamar jadi artis tiba-tiba ramai peminat muncul, ada yang kata dengar album ada yang kata tonton laki tu di Spiderman...

Ni videonya:



Sebab itu bila pemimpin Amerika kata Islam jahat, mereka percaya bulat-bulat...


 

Najib Puji Gambar Rakaman Che' Ahmad Azhar

Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini memuji Che' Ahmad Azhar kerana gambar rakamannya dimuatkan di dalam laman blog The New York Times.

"Syabas!," kata perdana menteri melalui akaun Twitternya.

'Lens', laman blog fotografi The New York Times, memuatkan gambar rakaman Che' Ahmad bertajuk 'Walk of Life' bagi mengiringi artikel berjudul 'A Street-Level View of Kuala Lumpur' tulisan Maggie Steber.

Che Ahmad, 49, bekas pengarah pengiklanan dan jurufoto landskap, sering merayau di Jalan Petaling, Lebuh Ampang di Little India dan Pudu di ibu negara untuk merakam gambar menarik.

Setelah sekian lama berdamping dengan penghuni kawasan itu, beliau akhirnya dapat menghayati secara mendalam gerak kehidupan serta perkara ganjil yang terdapat di sana.

'Lens' menghidangkan visual dan bahan laporan multimedia paling menarik dalam bentuk foto, video dan slaid.

Selain menjadi ruang untuk menampilkan gambar yang diabadikan jurufoto New York Times, laman blog itu juga memuatkan karya terbaik daripada akhbar, majalah agensi berita dan agensi gambar lain serta yang digunakan oleh buku, galeri, muzium dan laman web.







Perut kuda Terbarai Dirodok Lembu!!

kesian kuda tu,mmg kalah la nak lawan ngn lembu kuda takat menendang jerk apelah sangat kesannye pada lembu.

pemandangan dari bumi jika bulan itu adalah planet jupiter


mat saleh nyayi lagu najwa

bangga wehh

Stesen Janakuasa Elektrik yang pelik

Stesen kuasa hidroelektrik biasanya terletak berhampiran sumber air, atau kepada sumber itu sendiri, seperti empangan di sungai-sungai. Tetapi Stesen Janakuasa Hidroelektrik TAUM SAUK terletak lebih 80 kilometer dari sumber air terdekat - Sungai Mississippi.

Dibina di atas pergunungan St Francois, Wilayah Ozarks, Missouri, kira-kira 140 km ke selatan St Louis berhampiran Lesterville, Missouri, TAUM SAUK adalah Stesen Janakuasa Hidroelektrik penyimpanan boleh pam yang direka untuk membantu memenuhi permintaan kuasa puncak pada siang hari.

Warga asing banjiri ibu kota, sampah berlonggok

KUALA LUMPUR 10 Ogos - Sempena cuti panjang Hari Raya ribuan pekerja asing mengambil kesempatan bersiar-siar di ibu kota namun budaya pengotor mereka terserlah.

Sampah bertaburan di merata-rata tempat meskipun tong sampah mencukupi disediakan dan ramai juga dilihat meludah sesuka hati di kali lima, stesen bas mahupun di pusat beli-belah.

Tinjauan Bernama di sekitar Pasar Seni serta Kompleks Kota Raya mendapati kawasan itu terutamanya di kaki lima bukan sahaja dipenuhi warga asing tetapi juga sampah sarap.

Seorang warga tempatan Cheong Kok Thai, 67, yang berniaga makanan sayur-sayuran di Jalan Petaling berkata kebiasaannya pada musim perayaan ramai warga asing akan berkumpul di kawasan itu dan sampah mula bertimbun.

"Walaupun lori sampah datang untuk mengosongkan tong sampah dan membersihkan sampah sarap tetapi tempat itu kembali kotor semula," katanya ketika ditemui Bernama hari ini.

Lum They, 72, peniaga kedai kain di Jalan Tun Perak mengeluh tabiat pengotor warga asing yang bukan sahaja membuang sampah merata-rata malah turut meludah di merata tempat.

"Mereka kebanyakannya tidak mempunyai kesedaran akan kebersihan, tidak hairanlah keadaan di sekitar ibu kota lebih kotor daripada biasa pada hari kelepasan am," katanya.

Sementara itu, K. Sharmella Rani, 27, juga kesal dengan sikap pekerja asing yang merosakkan harta benda awam seperti papan tanda dan tong sampah di perhentian bas dan jejantas.

"Jika dilihat, kesemua kawasan yang dikerumuni warga asing seperti Petaling Street, Lebuh Pudu dan Masjid Jamek berada dalam keadaan kotor dan banyak harta benda awam dirosakkan," katanya.

Kerajaan perlu mengambil tindakan sewajarnya kerana kepentingan masyarakat tempatan dilihat terjejas dengan perbuatan warga asing yang bersifat pentingkan diri sendiri, sedangkan mereka datang ke Malaysia untuk mencari nafkah,

inilah padahnya bagi lagi betis kepada mereka

Ucapan kesedaran Tun Dr Mahathir yang diucap Dalam Sesi Tertutup pada 26 Julai 2013 lalu.

Apa yang Tun cakap itu adalah benar, jika diabaikan, nescaya harapan kita akan musnah!

1 - “Kerosakan UMNO bermula dari waktu Pak Lah menjadi pemimpin UMNO, dan kemudian DS Najib gagal memperbetulkan nya malah keadaan bertambah buruk”.

2 - “Akibat perpecahan perpecahan Melayu orang cina menjadi penentu kuasa malah kemungkinan kita akan dapat Perdana Menteri Melayu yang ikut telunjuk cina, ini sudah pun berlaku sekarang”.

3 - “Lihat sahaja isu EC yang di serah kepada Parlimen, ini semua tanda tunduk kepada desakan kerana kedudukan kita tidak begitu kuat begitu juga lah dengan ISA dan isu keselamatan, ini semua sebab pemimpin nak jaga hati lawan”

4 - “DS Najib nak jadi “BRAND” dan juga cogan “1Malaysia” kerana di fikirkan nama UMNO sudah tidak bagus lagi”

1Malayisa tidak dijelaskan dengan betul,ia bermaksud lain pada pihak lain pada orang cina ia bermaksud semua sudah sama melayu dan cina, pada orang melayu ia bermaksud tiada lagi sekolah cina dan sebagai nya

5 - “Keadaan bertambah buruk dengan memiliki penasihat yang tidak faham politik dan sensitivity, tapi malang nya mereka lah yang didengar oleh pemimpin”

6 - “Pemuda UMNO sekarang tidak semacam dulu” ujar Tun, ini amat ketara kerana Pemuda UMNO ada agenda dan kepentingan sendiri dan bukan pemankin kepada penentu kuasa orang melayu. 

“Nak kira 700 undi pun makan masa 8 jam” 

7 - Tun Mahathir juga berkata banyak pihak yang berjumpa dengan nya merasakan melayu tersisih kerana DS Najib terlalu tumpu mahu menarik perhatian pihak yang tidak menyokong nya terutama nya orang cina.Malah mereka ini sangat di layan dengan istemewa berbanding dengan orang Melayu yang menyokong nya.

Walaupun DS Najib naik atas tiket Melayu tapi amat malang dia masih menumpu kepada bukan melayu untuk di layan.

8 - Tentu sekali pemimpin UMNO bukan jenis yang berkata benar kepada DS Najib akan keadaan dibawah kerana mereka seperti di kata bukan lagi ahli yang berkualiti selain hanya mahu mengampu dan memberi kabaran baik sahaja.

9 - “Ada kah sebarang kontrak orang cina akan serah kepada Melayu?” ujar Tun Mahathir. “orang melayu yang dapat tender dan kontrek akhir nya akan sub kepada bukan melayu juga tapi malang nya apa yang dapat kepada orang cina tidak pernah dapat kepada orang melayu.

10 - “Orang Melayu undi Najib bukan kerana suka kepada nya, tapi kerana takut kepada Anwar dan Lim Kit Siang dan apa yang akan dibawa oleh kedua nya, lalu ketakutan mereka diterjemah kepada undi kepada UMNO dan DS Najib” 

11 - “BR1M akan menjadi masalah jika satu ketika nanti rakyat sudah terbiasa dengan pemberian sebegini, dan keadaan akan jadi buruk apa bila tidak lagi dapat memberi nya”

12 - “Saya Ultra Malay tapi orang cina tahu dan kenal cara saya dan mereka undi saya, ada cara nya untuk memikat hati mereka, pendekatan DS Najib tidak betul dengan sentiasa menghulur kan wang, mereka akan ambil tetapi belum tentu mengundi”

Akhir sekali Tun berkata “Saya akan terus bersuara untuk bumiputera dan melayu, jika mereka kata saya rasis Ya saya akan kata saya rasis”


awek jahat suke londeh seluar

Yang last baru berjaya balas dendam

Fesyen lambang kemajuan?

 Kalaulah bertelanjang itu simbol kemajuan nescaya sudah tentulah binatang lebih maju

Seorang muslimah yang mempunyai kelulusan Phd yang berhijab telah ditanya oleh para wartawan yang merasa hairan dengan pemakaian hijabnya tak memberi kesan terhadap tahap kecerdikannya kerana mereka menyangka

Teknik bunuh iblis, syaitan, jin, bunian dan sekutu-sekutunya.(ilmu haq)

Bolehkah Iblis, Syaitan, Jin dan sekutunya dibunuh?

Tentu banyak percangahan pendapat, rata2 kata tak boleh namun ada juga yg kata boleh. bagi yang tak tahu maka tak boleh buat laa, bagi yang tahu maka boleh lakukan laa, bagi yang tak tahu boleh belajar laa, bagi yang tahu boleh ajar laa, bagi yang tutup pintu tak terbuka laa.

Orang Melaka Cakap Kasar?


Ramai yang dok mengadu terutamanya “orang yang tak masak lagi” dengan budaya orang-orang Melaka iaitu melibatkan bahasa orang Melaka. Mereka komplen yang bahasa Melaka ni kasau sangat? Betul ker sampai begitu sekali?

Sebenarnya beginilah, memang cara orang Melaka jenis cakap lepas. Laser dan suka beterus terang. Tak cukup dengan itu, kalau cakap sesama sendiri boleh bikin riuh satu kampung. Tapi itulah, tak semua orang Melaka jenis macam itu, tetapi hakikatnya sebahagian besarnya begitulah. Cakap pun main lepas sahaja, walaubagaimanapun tiada pun yang simpan dalam hati. Habis kat situ juga. Orang Melaka ini diakui jenis yang cepat mesra.

Macam kami katakan tadi, tak semua orang Melaka jenis yang cakap kasar. Ada gak “orang Melaka celop” yang tak terpengaruh pun untuk kahau bila bercakap. Ada juga sesetengah kawasan di Melaka agak slow down sikit . Tetapi berhati-hati kalau orang Melaka terutamanya melibatkan orang Bachang jumpa dengan orang Melaka yang tinggal di Pokok Mangga (sebagai salah satu contoh). Boleh bergaduh dan riuh sekampung dibuatnya. Orang tua-tua ada kata dahulu……

“masuk kandang kambing mengembek”
“masuk kandang rimau kena la mengaummm”

Setiap negeri ada keunikan tersendiri baik daripada segi budaya mahupun bahasanya. Kami merasakan bahasa orang Melaka antara yang paling menepati tatabahasa bahasa rasmi Malaysia. Tiada yang diubahnya. Selain tu loghat Melaka juga jujur dan berterus terang serta paling sempoi tetapi tajam sehinggakan kalau ada yang tak biasa atau tak tahan mendengarnya, boleh makan hati dibuatnya.

Bagi kami juga bahasa orang Melaka tak kasar, tetapi mungkin juga cara penyampaiannya dilihat agak kasar tetapi ia sebenarnya berniat untuk menyindir atau bertujuan menyakitkan hati rakan mereka (dalam bentuk yang mesra bagiu mereka). Cuma apabila mereka memberikan pendapat, mereka-mereka ini akan menyuarakan tanpa was-was. Dan disebabkan kelantangan seperti inilah orang Melaka dilihat kasar, laser, lagi apa lagi?

Walauapapun, sekasar-kasar orang Melaka pun, hati mereka tetap baik, mudah mesra dan jenis yang tak cakap belakang. Setuju tak?

Kadang-kadang kita biasa dengar ayat, “kalau tak kenal maka tak cinta”. Inilah dia. Jika kita ingin mengenal dan mengetahui rentak bagi satu-satu masyarakat, kita kena kenal budayanya, bahasanya dan istilah yang digunakan. Contohnya, yang sekarang saya nak cakap berkenaan Istilah & bahasa orang Melaka yang selalu mereka gunakan, lebih-lebih lagi kalau dah jumpa sama-sama kroni orang Melaka jugak. Memang alamat riuhla…..

Kalau ada yang tertinggal, tolong bagitau ye di bahagian komen….. Nanti kami updatekan di sini. Contoh bahasa & istilah orang Melaka :

1. Kensal : Tuala

2. Hawau : Lebih kurang macam perkataan “tak guna betul kau ni”

3. Kahau : Cakap kasar

4. Godak : Kacau (contohnya : Tolong godakkan air teh dalam jug tu) See….sebut betul-betul GODAK. Pandai….

5. Lahanat, Lahabau & **** (Lahanat dan lahabau berasal dari percampuran budaya Arab di Melaka sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka). Contohnya, lakh khabar dan akhirnya menjadi lakhabau. Maknanya tidak dengar khabar. Ayat mudahnya, “Usin lahabau kau, ingat dah mati” (Maksudnya : Usin lama tak dengar khabar atau berita, ingat dah mati).

6. Berboko, barah, cekik : Makan

7. Orang Melaka kalau sebut perkataan yang hujungnya berakhir dengan huruf A mesti sesuka dan sesenang hati mereka tukar kepada huruf E kemudian meleret pulak tu. Contoh? Contohnya : Ko nak pergi mane……..Yele………Ikut suka hati ko le………

8. Satu lagi jikalau sesuatu perkataan itu berakhir dengan huruf R, maka akan ditukarkan kepada huruf U. (Contohnya : ular jadi ulau, keluar jadi keluau, pasar jadi pasau).

9. Kepau : Sepah ( contohnya, ko suka betul buat kepau kat dalam bilik aku) Jelas?

10. Kumbah : (contoh ayatnya, “aku baru aja kemas baju, ko dah kumbah balik)

11. Dak : Biasa digunakan apabila memanggil nama seseorang. Contohnya : kau kenal dak Samad, duk kat belakang rumah dak Leman.

12. Membongkah : kuat makan ( Asyik kerja membongkah jer. Mana ler perut tak naik)

13. Gobok : Almari

14. Membongkang : tidur yang amat lena

15. Nau : Longat nau, Besau nau, Kecik nau, jauh nau, tinggi nau. Asaknya daripada perkataan Benar @ Benau

16. Melohau : Besar Sangat (Contohnya : Seluar kau besau melohau)

17. Sakau : Mengaut secara haram @ mencuri @ rampas

18. Handau: Kalah @ tewas @ lemah

19. Antu : Kalau di Kampung Seberang Gajah, orang tua-tua kalau nak sebut nama orang tua yang lain depan nama tu mesti ada perkataan “antu”. Contohnya : “antu” Munah duk mane?

20. Lopak : Pencil box

21. Beledi : Baldi

22. Lemari : Almari

23. Lebang : Pemalas

Sebenarnya tak semua pun orang Melaka macam itu. Sesetengah sahaja sebenarnya. Sebab kadang-kadang nama sahaja orang Melaka, tetapi disebabkan banyak merantau atas urusan kerja kerja atau pun sambung belajar di luar Melaka, kemungkinan cara percakapan agak berbeza. Bagi orang Melaka yang duduk sekitar kawasan Alai, Bachang, Klebang dan Ujung Pasir. Mereka ini terkenal dengan bahasa Melaka yang boleh tahan pekatnya. Kena pula orang Melaka yang pure, tiada celop-celop punya. Kalau kawan mereka dan dah lama tak berkunjung ke rumah. Jangan terperanjat kalau mereka cakap begini bunyinya :

” Lama kau tak datang, ingatkan dah mampos !” (Sabar…… tu tanda kemesraan sejati orang-orang Melaka)

Admin : Nampak ucapan dan ayat tu keras dan pedas bukan, tapi itulah realiti sebahagian bahasa orang Melaka. Istilah & Bahasa Orang Melaka nampak sahaja “kahau”, tetapi hati orang Melaka baik-baik belaka sebenarnya.